Sønderhald Egnsarkiv
Velkommen til
Lundby Bymuseum
God plads til et virksomt liv
Lundby er nok den yngste landsby i den tidligere Sønderhald Kommune. De første syv statshusmandsbrug på Lundbyvej blev bygget i 1921-22, så de har altså snart 100-års jubilæum. Statshusmandsstederne langs Lunden blev udstykket i 1929. De seks ejendomme, som ligger først på vejen blev bygget i 1929. De tre yderste på vejen blev bygget i henholdsvis 1952, 1957 og 1958.
Flere fredede fortidsminder i form af gravhøje fortæller os, at området har været beboet i bondestenalderen (fra ca. 3900 f.Kr. til 1800 f.Kr.). Dengang har der formodentlig været vand i de lave områder mod nord og syd. Så området var også dengang attraktivt.
I skovbrynet mod øst ligger Helligbjerg. Med sine 79 meter er Helligbjerg et af de højeste punkter i området. Vejen op til Helligbjerg kan være lidt vanskelig, men man bliver belønnet med en meget flot udsigt fra Helligbjergs top, hvor der ligger en trigonometrisk station, der tidligere er brugt til at kortlægge landet.
Søg efter mere om Lundby her i søgefeltet:
Jørgen Vest Rasmussen fortæller om sin opvækst nær Gl. Estrup
Jørgen Vest fortæller om sin opvækst i Lundby og Gl. Estrup. Optagelsen er lavet til udstillingen Mit Gammel Estrup i 2018, hvor folk med tilknytning til Gl. Estrup fortalte om deres oplevelser eller indleverede dokumenter eller fotos til museet.
Statshusmændenes 25 års jubilæum i april 1954
I april 1929 udstykkede Gl. Estrup jord til de første 6 ejendomme på Lunden. Tidligere, i 1921-22 var der blevet bygget 7 statshusmandsbrug på Lundbyvej.
25 år senere, i april 1954, boede stadig 4 af de 6 familier på deres ejendomme på Lunden. Ud af de 4 familier gik de tre ejendomme senere videre til 2. generation og i et tilfælde også 3. generation.
De fire jubilarer var:
Lunden 3: Anton Kristian Andersen og Mette. I november 1954 solgte de ejendommen videre til datteren Marie og hendes mand Søren Peter Kristensen, som boede her til omkring 1962.
Lunden 4: Jens Møller Pedersen Brøsted og Petrea. I 1954 overtog sønnen Nikolaj Brøsted og Hanne ejendommen og boede her 2006.
Lunden 5: Henry Vest Rasmussen og Ingeborg. Sønnen Karl Vest Rasmussen og Anna overtog ejendommen omkring 1960. De nuværende ejere er barnebarnet Jørgen Vest Rasmussen og Lone, som overtog ejendommen i 1990.
Lunden 7: Karl Larsen og Krista. Ejendommen blev solgt i 1958.
25 års jubilæet skulle markeres og festen blev i god tid planlagt af de 4 familier. Henry og Ingeborg Vest Rasmussen stillede lokaler til rådighed og gæsterne blev inviteret til frokost. Alle naboer i Lundby var inviterede med, repræsentanter fra Randers Amts Husmandsforening og den lokale forening i Allingåbro, Brugsuddeler Andersen og købmand Mortensen fra Fausing og flere. En fin fest med taler og sange.
På vandretur gennem Lundby
Print folderen og tag den med på en smuk vandretur fra Gl. Estrup og igennem Lundby.
Målestationen på Helligbjerg
På toppen af Helligbjerg, der ligger mellem Lundby og Gl. Estrup, står der en granitsokkel. Denne granitsokkel er en trigonometriske station. I Danmark findes ca. 330 trigonometriske stationer på velvalgte høje punkter.
På toppen af granitsoklen er indstøbt en metalknap, som angiver den nøjagtige position og placering af måleinstrumentet. Disse målestationer er et stykke Danmarkshistorie. Spredt omkring i hele landet står disse sten, der markerer fikspunkter, som har været anvendt til opmålingen og kortlægningen af Danmark. Målestationerne er rejst over en periode fra 1830'erne til 1930'erne. For Sønderjyllands vedkommende dog først fra tiden efter genforeningen.
Et af UNESCOS verdensarv er en kæde af trigonometriske stationer, der strækker sig fra Hammerfest i Norge til Sortehavet, gennem 10 lande og over 2.820 km. Disse stationer blev anlagt fra 1816 til 1855 af astronomen Friedrich Georg Wilhelm Struve, som derved kunne præstere den første nøjagtige måling af en meridian. Disse målinger kunne bl.a. bruges til at fastlægge jordens krumning og jordens størrelse.
Her kan man læse mere om trigonometriske stationer eller postamenter, som de også benævnes:
http://www.frisker.dk/postamenter/
http://postamenter.dk/
Rettelser eller tilføjelser til Lundby Bymuseum
Har du rettelser eller tilføjelser til noget af indholdet på Lundby Bymuseum, er du velkommen til at kontakte Sønderhald Egnsarkiv.
Udfyld nedenstående og vi vil svare snarest mulig.